Spanyolnátha művészeti folyóirat

Aleksandra Grela

22. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztivál

Folyóiratunk 2016. augusztus 13-án rendezi a 22. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztivált,

hagyományos helyszínén, a szerkesztőség kertjében (Ifjúság út 5.).

A Spanyolnátha Nemzetközi Mail Art Művésztelep, a Magyar Küldeményművészeti Társaság és a Berettyó Kulturális Központ Szamár, kecske, paripa című nemzetközi küldeményművészeti kiállítását Kocsis Csaba író, népművelő nyitja meg. A Bartók Plusz Operafesztivál, a Spanyolnátha, a Magyar Küldeményművészeti Társaság és a Herman Ottó Múzeum tárlatát Vass Nóra, a Spanyolnátha szerkesztőségvezetője, a Herman Ottó Múzeum munkatársa ajánlja meghívott vendégeink figyelmébe; Légyott-műveiket felolvassák, többek között: Halmosi Sándor, Payer Imre, Simon Adri, Zsille Gábor. Csurom (szerelmi vízkiszólítás) címmel Székelyhidi Zsolt kötetének performansz-bemutatóját az SPN Krú (Székelyhidi Zsolt, Berka Attila) előadásában láthatjuk. A tiszaörs-fürdői 2. SPN műhelytáborban született műhelynaplóikból részleteket olvasnak fel: Vörös István, Petőcz András, Molnár Zsolt Artúr, Nagy Izabella. Az 1. Lácacsékei Művésztelepet Éles Bulcsú, a művésztelep vezetője mutatja be. 20 éves A Pad: a szekszárdi irodalmi és művészeti folyóirat történetéről Dicső Zsolt, Tolna Megye Művészetéért és Mészöly Miklós Emlékplakettes költő, A Pad alapító szerkesztője mesél. Meglepetés-szövegek is elhangzanak Jankovics Zoltán, Gacsályi József, Gulya István, Kis Pál István, Péterfy Gergely, Podmaniczky Szilárd, Szkárosi Endre tollából.

„Merre terjed a mélység? Kortársak Prágai Tamásról”: debütál a Képírás Művészeti Alapítvány és az Orpheusz Kiadó közös kiadásában, Prágai Tamás halálának első évfordulóján, Kelemen Lajos szerkesztésében megjelent kötet, melynek szerzői: Ács Margit, Babics Imre, Bertha Zoltán, Bokányi Péter, Erős Kinga, Filip Tamás, Iancu Laura, Jász Attila, Káplán Géza, Kelemen Lajos, Pápay György, Sturm László, Szauer Ágoston, Szentmártoni János, Szilágyi-Nagy Ildikó, Szondi György, Szőcs Géza, Tóth Erzsébet, Turczi István, Vass Tibor, Végh Attila, Villányi László, Zsille Gábor.

Mi köti össze Miskolcot, Nagyváradot, Budapestet? Mi az a kulturális triász, melynek harmadik tagja a miskolci hiánya miatt csonka? A Heten vagyunk, a Holnap és a Nyugat. A Holnapról és a Nyugatról több tucat könyvespolcra való tanulmány látott már napvilágot, viszont a miskolci antológia, amiben hét helybeli költő mutatkozott be, kevesebb szót kapott eddig. Szelényi és Társa Könyvnyomdája 1909-ben jelentette meg Bán Jenő, Faragó József, Kaffka Margit, Miskolczi Simon János, Péry Ilona, Reichard Piroska és Sassy Csaba verseinek gyűjteményes kötetét, melyről Üveges Tamás szavait hallhatjuk.

A program zárt körű; információ, bejelentkezés: Vass Nóra, 06 30 949 3035; a Kertfesztiválon hivatásos fotósaink a szerkesztőség megrendelésére a Spanyolnáthának készítenek képeket; a hobbi célból fotót készítő vendégeink tudomásul veszik, hogy a Spanyolnátha előzetes engedélye nélkül a rendezvényen készült képeiket nyilvános fórumon (beleértve Fészbukot, Instagramot, Twittert, blogot stb.) nem közlik; a zártkörű, de sajtónyilvános programon a sajtó képviselői is csak a szerkesztőség előzetes engedélyével hozhatják nyilvánosságra itt készült fotóikat; a magánterületre történő belépésükkel ezt ők is tudomásul veszik; a képeken szereplő vendégek tudomásul veszik továbbá, hogy azok közlése esetén arról velük egyeztetnie sem a Spanyolnáthának, sem egyéb sajtóorgánumnak nem szükséges.)

Plakát (JPG)
Plakát (PDF)

 

Fotóalbum