Spanyolnátha művészeti folyóirat

Székesfehérvár

Projektleírás

EURÓPA KULTURÁLIS FŐHÁLÓSA
BEMUTATJA:

S Z É K E S F E H É R V Á R

A 2006 nyarán második születésnapját ünneplő Spanyolnátha az Európa kulturális főhálósa projekt keretén belül elsőként Székesfehérvár művészeti életét hivatott prezentálni. Az összeállítás vendégszerkesztője a székesfehérvári Árgus c. folyóirat és kistangó c. kulturális késdobáló (www.kistango.hu) főszerkesztője, Pallag Zoltán.

A Spanyolnátha 2004 szentestéjére egy Miskóceráj-számmal ajándékozta meg az Európa kulturális fővárosa címre pályázó várost. A lapszám sikerének is köszönhetően Miskolc az élen végzett azon internetes közönségszavazáson, mely a kulturális főváros címre pályázó városok közül az arra legérdemesebbet volt hivatott kijelölni. A Spanyolnátha Miskóceráj-száma ezzel előrevetítette, hogy elengedhetetlen szerepe lehet a városok internetes, kortárs művészeti jelenlétének megformálásában. Olyan kortárs költők, írók, film- és képzőművészek vallottak Miskolchoz való kötődésükről, akik életük során soha nem készítették volna el azokat az alkotásokat - ennek köszönhetően Miskolc művészettörténeti szempontból is egyedülálló kordokumentumot produkált. Az Európa kulturális főhálósa projekt eredője ez a Spanyolnátha-lapszám volt.

A Spanyolnátha olyan városokkal működik együtt, melyek fontosnak tartják régiójukat saját kortárs művészeti értékeik életre hívásával a világ előtt a világhálón népszerűsíteni. Az érintett városok a művészeti hálóteremben minden eddiginél korszerűbb kulturális identitásukat teremtik meg. A városok együttműködése 2010-re egy olyan kulturális főhálót eredményezhet, mely a művészetek nemzetközi vérkeringésébe kapcsolhatja be a főszereplőket.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma gratuláló levélben köszöntötte a Spanyolnátha Európa kulturális főhálósa projektjét. Ünnepi lapszámunk Székesfehérvár-blokkja Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával valósult meg. 2006-ban a lapszámbemutatókat támogató Ifjúsági és Szabadidő Ház és a Computerpont mellett a Spanyolnátha támogatói sorába lépett a Képző- és Iparművészeti Lektorátus és a Magyar Posta.