Spanyolnátha művészeti folyóirat

Székesfehérvár

Méhkasaula

A MÉHKASAULA Kulturális Egyesület /MAKE/ 1998 márciusában alakult a KAS-ból (Képződő Alkotók Stúdiója) Székesfehérváron a művészetek különböző ágaiban tevékenykedő fiatal alkotók önkéntes társulásaként. Egyesületként 2000 februárja óta működik. Az egyesületnek jelenleg 11 tagja van.

Az egyesület célja színvonalas hazai és nemzetközi művészeti produkciók (kortárs zene, képzőművészet, táncművészet, egyéb társművészetek) bemutatása a nagyközönségnek. Valamint megmutatkozási lehetőség biztosítása fehérvári és környékbeli fiatal művészeknek, zenekaroknak, egyéb művészeti csoportosulásoknak.

A rendezvények fő programjaként általában egy zenei előadást láthat a közönség, e köré épül a többi program. A fellépő zenekarok kiválasztásakor fontos szempont, hogy az adott együttes a hazai és nemzetközi zenei élet kiemelkedő, igényes, egyedi hangú képviselője legyen. Az elmúlt több mint hat év során megvalósított rendezvényeken a zenei műfajok majd minden ágát felvonultatta az egyesület. Felléptek többek között: Makám, Grencsó Trió (jazz), Kalyi Jag (roma népzene), Tundravoice, Másfél, Yonderboi (kísérleti zene), Besh o droM, Úzgin Üver (népzene), Cematurbo, Terra Rossa, minimalisten, Miraque I Myro & Deutsch Gábor (live act gépzene).

A MÉHKASAULA programjain a koncertek köré épülő társművészeti produkciók a művészetek minden ágát képviselik, úgymint táncművészet (KAS tánc happening), mozgásszínház (Black Dance Fleep mozgásszínházi élő cleap), bábszínház (MASKARÁS óriásbábegyüttes), film (Fehérvári Filmesek rövid Filmjei, Szalai Péter Téltemetés című filmje), videó (a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakos hallgatóinak videomunkái), fotó (Zalka Imre vándor fotográfus), performance (Bari Janó képzőművész és Iza performance műsora), képzőművészet (Árnyékkötők csoport óriásxerox kiállítása). De szerepelt már kísérőprogramként az OPÁL Színház, a Lókurzus Kortárs Művészeti Társulás, és a Versek lantkísérettel című produkció is.

Az estek (melyek helyszínéül a székesfehérvári A Szabadművelődés Háza szolgál) műsorideje általában 4-5 óra alkalomtól függően, A rendezvények nagy népszerűségnek örvendenek. A közönség soraiban minden korosztály képviselteti magát, de főleg fiatalokból áll (60%); az átlagos nézőszám kb. 100-110 fő, a helyszín 200 fős maximális befogadóképessége mellett.

A MÉHKASAULA több ízben kapott meghívást vidéki rendezvényekre, falunapokra, valamint a székesfehérvári Kortárs Művészeti Fesztiválra. Így az egyesület külső helyszínekre is szervez rendezvényeket (BORY-VÁR, Tavaszünnep 1999., Bábsubáb Kisfesztivál az I. Kortárs Művészeti Fesztivál keretében 2000., Vajdasági nap a II. Kortárs Művészeti Fesztivál keretében 2001., Didgeridoo Fesztivál a III. Kortárs Művészeti Fesztivál keretében 2002.; Oriens Fesztivál a IV. Kortárs Művészeti Fesztivál kereteiben 2003., Civilizált Sámánok az V. Kortárs Művészeti Fesztivál kereteiben 2003., ABA NAPOK, 1999-2002.; MEDIAWAVE 2001.; Barbakánia 2001). Egyesületünk meghívást kapott a Miskolci Egyetem Bölcsésztudományi Kar kulturális antropológia szakos hallgatóinak 2003. március 3-7-ig zajló szakmai rendezvényére. A ME BTK Kulturális és Vizuális Antropológia Tanszék rendezvénysorozatának III. Antropológus Szaknapok című nyitó programján plakátkiállítással (vizuális antropológia, március 3), illetve műhelybeszélgetéssel, Fehérvári Filmesek (rövid)Filmjei vetítéssel, és DJ partival (alkalmazott antropológia, március 5 - Civil Nap) képviseltük Székesfehérvárt és a civil szférát.

Egyesületünk évente tematikus országos képző-, ipar-, és fotóművészeti pályázatot ír ki (1998-FAXART, TAPEART; 1999-NŐK A BAKELITEN; 2000-ÜVEG EST; 2000, 2002, 2004 Enter Fesztivál). A beérkezett alkotásokat egyestés kiállítás (zenei rendezvény kíséretében), valamint Internet tárlat (www.mehkasaula.hu) formájában mutatja be. Eddig közel 80 fiatal alkotó, mintegy 150 munkáját láthatta a közönség.
2003. márciusában az egyesület egyestés kiállításaiból nyílt tárlat a székesfehérvári A Szabadművelődés Házában, mely egy hónapig volt látogatható.

A MAKE lehetőségei szerint évente országos, vagy térségi tematikus felhívásokat tesz közzé kisfesztiválok megrendezéséhez (Enter Fesztivál - 2000, 2002, 2004; Didgeridoo Fesztivál - 2002; Helyi Lokál - 2001, 2003; 2005, Bakelit és egyebek - 2003), vagy társművészeti produkciók létrehozásához (Fehérvári Filmesek (rövid) Filmjei - 1998, 2000, 2002, 2004).
A Fehérvári Filmesek (rövid) Filmjei programunkból „kinőt” a Fehérvászon Függetlenfilm Fesztivál, amely a város filmes műhelyeinek teremt bemutatkozási fórumot. Az egyesület rendezvényeihez szórólapokat, plakátokat, óriásplakátokat készít. A hazai plakátkultúra ápolása és életben tartása érdekében törekszik grafikailag nívós alkotásokat létrehozni. Tervezési feladatokkal fiatal grafikusokat bíz meg, így adva lehetőséget nekik a széles körű, gyakorlati bemutatkozásra. A művészileg igényes plakátokra felfigyelt a Magyar Nemzeti Galéria, Grafikai Osztálya is és bekérte a gyűjteményébe az anyagot. A plakátokból egy kiállítási anyagot utaztatunk.
A kiállítást láthatta már a Pécsi Nyár (2000), a A Szabadművelődés Háza/ Szfvár (2001), a Miskolci Anrtopológus Szaknapok (2002), a Művészetek Völgye / Talijándörögd (2005), a Veszprémi Városi Művelődési Központ (2006), a Mediawave / Győr (2001; 2006) közönsége.

Az egyesület programjairól fotó- és videodokumentációt készít. Tervei között szerepel az adott évadokról kiadvány megjelentetése. Eddigi kiadványaink: Leporelló az egyesület eddigi munkásságának bemutatására (2000); Bábsubáb kisfesztivál (11' — VHS; 2000); Varázssátor (15' — VHS; 2000); méhkasaula plakátok 1998-2003 (2003); 5 éves a méhkasaula (2003). CD-ROM: Bakelit fúzió (2003), Enter fesztivál /folyamatos (2004).