Spanyolnátha művészeti folyóirat

Revák István

Luther kincse: hálózat; mail art kiállítás

Folyóiratunk és a Magyar Küldeményművészeti Társaság

2017-ben Luther kincse: hálózat címmel rendez nemzetközi mail art kiállítást. „Luther Márton 95 tételében több kincsről és azokhoz köthető hálókról/hálózatokról is beszél: az egyház, az evangélium kincséről is. A kiállítás Luther kincsét járja körbe: mit hagyott az utókorra a tételek megfogalmazója? Hogyan látja a ma embere földrajzi környezettől, felekezeti hovatartozástól függetlenül ezt az örökséget? A küldeményművészeti kiállítás a világ mail art művészeit hívja közös munkára: kérjük, hogy ki-ki a saját hagyományai, ismeretei, országainak szokásai szerint fogalmazza meg a reformáció ötszáz éves történetének jelentőségét, hajtson fejet Luther Márton történelmi cselekedete előtt.”

A kiállítás-sorozat nyílt, azon bárki részt vehet; első rendezvényét a Hernádkaki Református Egyházközség közösségi házába tervezzük. A tárlat anyagát ezt követően a miskolci Avasi református templom felújított harangtornyában mutatjuk be. A sorozatot Hernádkakon, a jubileumi, 25. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválon zárjuk. A rendezvényeknek mindeközben — s már a kiállítás-sorozat kezdése előtt is — több helyszínen lesznek kísérő programjai: a Spanyolnátha tiszaörs-fürdői műhelytáborában, a miskolci Színészmúzeum — Thália-házban, a hernádkaki Sprint Tanodában és a Nemzetközi Mail Art Művésztelepen, a miskolci, avasi borpincékben többek között múzeum- és művészetpedagógiai foglalkozások, koncertek, felolvasások, előadások színesítik majd a „Luther kincse: hálózat”-ot. (A hernádkaki Református Gyülekezeti Házban szeptember 3-án, a Miskolc-Avasi Református Gyülekezet Avasi harangtornyában szeptember 15-én, a 25. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválon, Hernádkakon, december 2-án nyílik a tárlat.) A műveket a Spanyolnátha címére (3504 Miskolc, pf.: 77.) augusztus 15-ig várjuk.

A tárlat rendezője Vass Tibor, a Spanyolnátha művészeti folyóirat főszerkesztője, projektmenedzsere Vass Nóra, a Herman Ottó Múzeum Marketing és Kommunikációs Osztály osztályvezetője. Társrendezői: Csatlós Ágnes, az Avasi Borút Egyesület és az Észak-keleti Átjáró Egyesület tagja, nagytiszteletű Mike Martin református lelkész, Hernádkak, nagytiszteletű Hangóné Birtha Melinda református lelkész, Miskolc.

Magyar nyelvű felhívás 

Angol nyelvű felhívás

Luther kincse: hálózat