Spanyolnátha művészeti folyóirat

Szűts Angéla

Elhunyt Dukay Nagy Ádám

2017. június 21-én elhunyt Dukay Nagy Ádám.

1975-ben született. A Szegedi Tudományegyetemen, majd az ELTE-n diplomázott. Prózáit, verseit, esszéit, műelemzéseit számos folyóirat közölte. A Spanyolnáthának alapítása óta (2004) szerzője volt. Utolsó kötete Titokbhakta címmel a 2015-ös ünnepi könyvhétre jelent meg, melyet A könyv utóélete sorozatban a Szépírók Társaságával közösen a 21. Önök kerték Kertfesztiválon, Hernádkakon, 2015 decemberében mutattunk be. A fotó itt készült; háttérben a szerző beszélgetőtársa, Berka Attila. Dukay Nagy Ádám emlékét kegyelettel megőrizzük. Lapunk Berka Attila írásával búcsúzik tőle.

Berka Attila

Na, na, na

(Erre a létre nem készít föl semmi)
A szomszéd kislány azt kiabálja a testvérének, Ádám, Ádám, gyere, segíts már.
De Ádám nem megy. Nem jön.
Nincs segítség.
Mit mondjak erre?
Mondhatok egyáltalán bármit is?
(Egyszer, / egy pillanatra / mindenkit érez / az ember.)
Mert nem voltunk barátok, ritkán találkoztunk. Legutóbb a Vörösmarty téren, a nyitónapon, elugrottam a tiszteletpéldányaimért, aztán rohannom kellett tovább, egymásra mosolygásnál és kézfogásnál többre nem juthattunk. Gondoltam, majd összefutunk, van, lesz időnk és lehetőségünk néhány szót váltani. Hát nem lett, és már nem is lesz. Pedig mintha maradt volna még valami meg nem beszéltség a hernádkaki beszélgetésből, amit persze csak úgy, magamtól, egyedül képtelen vagyok felidézni. Kivált így.
(Mi már nem térünk vissza a tette- / ink színhelyére)
Először Miskolcon találkoztunk, Új Holnap-esten. Akkor még csak nem is sejthettük — te már, én még —, lottósorsunktól örökké tartó kapcsot kapunk. Miatta is mertem s vállaltam e búcsút.
És közben olyan az egész, mintha mindent értenék, pedig olyan, ugye, nincs.
Azért vigyázz magadra.
(A természet nem rejti hüvelykujját a tenyerébe, mint az emberek, mikor távozni készülnek.)

__________
A kurzív Dukay Nagy Ádám-szövegrészletek forrása sorban: Kapudrog (Hosszú eltáv, 2002); Jegyzet egy Semprun-állandóhoz (Titokbhakta, 2015); Kétkeresztes (Fóliázott fellépőterek, 2016); Értem (Új Holnap, 2002).

Berka Attila írása (PDF)
 

Dukay Nagy Ádám a Spanyolnáthában

Dukay Nagy Ádám a 21. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválon, 2015 decemberében, Hernádkakon (Fotó: Vass Tibor)