Spanyolnátha művészeti folyóirat

Üveges Tamás

Spanyolnátha a Pontközpontban

Október 10-én, hétfőn délután öt órától a miskolci Pontközpontban

„Jenbach-testvérek, egy miskolci testvérpár a film és a színház világában” címmel Mikita Gábor színháztörténész, muzeológus, lapunk szerkesztője tart előadást.

„Mikita Gábor színháztörténész előadása a Miskolcról elszármazott Jenbach Béla és Jenbach Ida pályafutását mutatja be. A testvérpár életútja hasonló: mindketten színészként indultak, majd szövegkönyvírók lettek — Ida a film, Béla a színház világában. A nővér az Egy város zsidók nélkül című filmjével, az öcs a Csárdáskirálynő szövegével írta be nevét a halhatatlanok közé. Ismerjük meg, hogy milyen unikális életmű áll a miskolci testvérpár mögött!” (Pontközpont)

Mikita Gábor a Spanyolnáthában megjelent „Jenbach 150 — A miskolci operettkirály” című blokkjáról is beszél.

„Halálom után bérlet leszek!” — az örök hírnévben bizakodó színháziak önironikus mondatának megvalósulása nem törvényszerű: nem mindenkinek adatik meg, vagy éppen nem kiszámítható, hogy mikor ki kapja meg az ,,utókor” elismerésének ezt a módját.

Jenbach Bélát halála után közel 80 évvel később érte az a megtiszteltetés, hogy a Miskolci Nemzeti Színház 2021/22-es évadának bérletei között megjelent a Jenbach-bérlet.

Valószínű, hogy a közönség nagyrésze feltette magában a kérdést: ki is az a Jenbach? Szülővárosa, hazája ugyanis elfelejtette a jelentős operett-szövegkönyvírót, aki 150 évvel ezelőtt született Miskolcon. Pedig leghíresebb munkáját, a Csárdáskirálynőt a mai napig élvezi a közönség. Összeállításunk a színpadi író munkásságára hívja fel a figyelmet életpályájának összefoglalásával, művészi világának megidézésével. (Mikita Gábor a Spanyolnáthában.) 

Plakát (JPG)

Jenbach-blokk, Spanyolnátha