Spanyolnátha művészeti folyóirat

Megyeri Zsuzsa

Fehérfekete Pisti

villáminterjú Zubornyák Zoltánnal

Képek, fotók, rajzok, fecnik, térképkivágások, sms-szövegrészletek. Könyvnek csak azért nevezhetjük, mert van borítója és lapjai. A szaggatott körvonallal határolt Pisti üzenete az első oldalon: „el kellene indulni”, az utolsón: „üzenet elküldve”. Közben lakáson, városon, világon rohannak át a Pistik ezrei, fürdőkádtól antik oszlopcsarnokig. Prizmában széteső, kaleidoszkópban összeálló mozzanatok, mozaikok, montázsok. Egy könyv, amit nem lehet elmondani. Kézbe kell venni, lapozgatni. Oda és vissza. Aztán összevissza. Hogy az üzenet „átjöjjön”, akár az sms.
Babos Zsil Bertalan és Zubornyák Zoltán közös „gyermekét” a Tűzraktérben mutatták be június 10-én. A nulladik szülinapi zsúron képzőművész hallgatók, művészek, táncosok, rokonok és ismerősök társaságában kérdeztem Zubornyák Zoltánt, a könyv egyik szülőatyját:

— Hogyan, miért született ez a könyv?
— Egy esztendővel ezelőtt Bercivel, Babos Zsili Bertalannal elhatároztuk, hogy kellene valami rendhagyó könyvet csinálni, amelyben egyszerre vannak jelen gondolatok és képek, felnőtteknek szól, és mégis mesekönyvnek álcázott. Ez lett ez a Kaland, ami magában rejt egy mai képi világot, rajzot, festészetet, alkalmazott grafikát, computer-grafikát, egyszóval egy színes világot. Az ehhez kapcsolódó szövegeket én válogattam, írtam, gyűjtöttem, szerkesztettem. Nagyon érdekes — ahogy Esterházy Péter mondja a „Bevezetés a szépirodalomba” könyvében — a szövegek jövevényszövegekként való alkalmazása, átdolgozása Wittgensteintől Karinthy Frigyesig vagy Adyig. Vannak saját szövegek is. Így áll össze egy ilyen mai, utaztató mesekönyvvé, amelyben a főhős, az a bizonyos Pisti átdarálódik az életen. Szinte körvonalai sincsenek. Különböző vizuális kalandokba keveredik, és ez nagyon izgalmas…
— És hova jut el?
A végén oda jut el, mint egy sms. Az sms-t elküldik, az üzenet megérkezik. Vannak üzenetek az ember életében is, melyeket meg kell fejteni, és lehet hogy csak neki érdekes, neki izgalmas. Mindenki eljut valahova az élete végére. Remélhetőleg.
— Miért felnőtteknek szól? Korhatáros?
Nem korhatáros. Gyerekek is rajzolhatnak, festhetnek, van interaktív része, bele lehet festeni, karcolni, és van olyan része is, ami gondolatibb kicsit.