Spanyolnátha művészeti folyóirat

Veszprém

ÍzElí/őTő

Ez egy termetes meghívója Veszprémnek. Ízelítő: egy íze, tagja ennek a városnak. Az itt megszólalók akár egy focicsapatra is elegendő létszámban szegődtek mellém a meghívó elkészítéséhez. Ha már így együtt fociztunk, edzettünk előre, most a miskolci és Spanyolnáthás meccsen is egy csapat vagyunk. A kerete nyilván nagyobb, de a játékot ők vállalták. Minden posztra jutott ember. Ezért aztán úgy gondoltam a tizenegy jegyében szülessen meg ez a szám.

Meg a kettesében.
Minthogy
a szó-mi-szó cím alatt az irodalmárok szólalnak meg. Minthogy a város tizenegy létező arcával néz vissza Rád, Nyájas Olvasó. Lám az Anzix11-ből a meghívó másik képes fele invitál.

Meg a négyesében.
Minthogy a szó-mi-szó címben négy rovat adta magát. A DIREKTE, ahol közvetlenül magáról a városról beszélünk. Az IN-DIREKTE, ahol a város lehetséges hangjai szólalnak meg az idekötődés okán. A LIRA NOS/Z/T(R)ALGIAE, ahol versek vetnek össze tűntet és majdanit. És a KERESTE-TALÁLTA, ahol a „konstruált múlt” és a „megtalált múlt” áll egymás mellé.

Ízelítő és meghívó. Mert nem adhat mindent és mindent akar adni, Veszprémből, a kisvárosból. Meghívó, mert kedvet szeretne kerekíteni a nálunk időzésre: a Spanyolnátha oldalain vagy akár veszprémi alkalmakhoz személyesen, holott Veszprém mindig jó alkalom találkozni velünk, egymással.
 

Kilián László, a Veszprém szám vendégszerkesztője