189 Megtekintés 4 Perc

VII. Lácacsékei Művésztelep

     2022-ben négyen kaptak meghívást a Lácacsékei Művésztelepre. Barabás Márton Munkácsy-díjas képzőművész, Csikós Tibor festőművész, Lehó István grafikusművész és Szász Zsuzsa festőművész. A telep vezetője idén is Éles Bulcsú grafikusművész volt.

     Csikós Tibor festőművész egy elképzelt tájra (erdőrészletre) kevés eszközzel utaló linómetszetet hozott magával. A művésztelepen az évtizedek óta rá jellemző „körös/körözős” képépítéssel készítette vásznait, lazúrosan, több rétegben, lassan és megfontoltan haladva a munkával.

     Lehó István grafikusművész a Vámospércsi Művészteleppel kötött művészcsere-egyezmény útján dolgozott idén Lácacsékén. Régóta kísérletezik már a kollográfia lehetőségeivel. Egy jól sikerült nyomatát adta a gyűjteménybe, a telepen pedig egy újfajta monotípia-eljárással dolgozott, további három, remek grafikai lappal erősítve a helyben maradó kortárs anyagot.

     Barabás Márton Munkácsy-díjas képzőművész a már védjegyének számító „zongorás” vonalat vitte tovább. A gyűjteményt egy objekttel gazdagította, itt pedig olajképeket készített.

     Szász Zsuzsa festőművész egy egész sorozatra való festményt készített – pontosabban: „vitt tovább” – a művésztelepen, egy időben, egymással párhuzamosan dolgozva több képén, a rá jellemző gesztusokkal, erőteljes képépítéssel. Két kép került tőle a falakra.

     Annak ellenére, hogy 2022-ben kivétel nélkül olyan képzőművészek érkeztek Lácacsékére, a gyűjteménybe jól illeszkedtek a településnek hagyott munkáik. Csikós Tibor és Szász Zsuzsa a Lácacsékére oly jellemző absztrakt-expresszionista irányvonalat erősítették, míg Lehó István lapjai a gyűjtemény grafikus-kísérletező részével szervesültek. Barabás Márton „tárgyképe” pedig igazi különlegességnek számít, és helye van a gyűjteményben úgyis, hogy korábban senki sem adományozott objektet

     A művésztelep zárásaként Lácacsékén az újonnan megnyílt „Csillagpont” nevű közintézményben egy közel 30 darabból álló kiállítás nyílt meg, amely egyrészt az elmúlt hat év anyagából szemezget a lehető legátfogóbb módon, másrészt bemutatja a 2022-ben a gyűjteménybe került munkákat. Mindezt úgy, hogy az anyag rendezése egységes, nem választja ketté a két képcsoportot. Már csak azért sem, mert az idei meghívottak (és a munkáik) jól szervesülnek az elmúlt hat év történetébe, szakmai folyamatába.

1983-ban született Debrecenben. Grafikusművész, tanár, a Csokonai Vizuális Műhely Galéria és a Lácacsékei Művésztelep vezetője. Elnyerte a Zempléni Nyári Tárlat fődíját (2007), emellett szerepelt az alábbi országos seregszemléken: Bajai Víz és Élet Biennále (2011), Hatvani Portré Biennále (2011), Hatvani Tájkép Biennále (2012, 2014), Kaposvári Groteszk Triennále (2012), Miskolci Grafikai Triennále (2017), Miskolci Téli Tárlat (2012, 2014, 2016), Salgótarjáni Rajz Triennále (2016), Salgótarjáni Tavaszi Tárlat (2009, 2013, 2015), Szegedi Nyári Tárlat (2015). Eddig negyvenhárom egyéni kiállítása volt a Kárpát-medence húsz településén.