Spanyolnátha művészeti folyóirat

Novák Valentin

B.artók misszilis levele a hangvilágválság idején

Kedves B.écs!

Miután megszöktek a földről a levegőmolekulákkal egyetemben a rezgések is, mi pedig nem élhetünk muzsikaszó nélkül (Tolsztoj szerint muzsikszó nélkül), szóval a hangtalanság állapotába lépve, a hangválság kellő közepében, gyönyörű koncertre invitállak, barátom.

Kérdhetnéd, hogyan tartjuk meg mégis? Mi sem egyszerűbb. Már régóta készülünk a hangválságra, a zajtalanság korára. Felépítettünk egy ötmillió fő befogadására alkalmas (egyébként ripsz-ropsz megaloplázává alakítható) hangcsarnokot, nevezheted hangárnak is, ami valójában egy hatalmas oxigénsátor. Szóval itt rendezzük meg a 4x1000 méteres hangversenyt. Hangvadászaink gyűjtötték össze az ehhez szükséges töménytelen mennyiségű levegőbe kódolt hangot, nyomon követve a légköri hangrobbanásokat a Hang dinasztia korától napjainkig. A levegőrezgéseket -200 fokra fagyasztva jégdallam-töredékeket kaptunk, a jégdallam-puzzledarabkákat már csak össze kell illeszteni, felolvasztani egy hanghutában, s legvégül összeáll a nagy mű, ezen két tucat zeneszerző (köztük én is), és több száz technikai segítő (mélyhűtő, jégvágó, jégkaparó, jégcsákányozó, jegesember, hangász, hangvillász, hangadó, hangkohász és a többi) dolgozik... A mű címe: Hang a csöndje mindennek. A nagy felolvasztás, azaz a koncert idejére felkértük karmesternek Hang Ulat Okkult Dzsabbát , a nagy űrszovjet utódállami hanggurut, aki nyári szünetjelét feláldozva, amit lazán csak HANGÁCIÓNAK nevez, ajánlotta szolgálatait. Hangmesteri pálcája a felolvadó jégdallamokból a legtökéletesebb rezgésű művet hozza ki. Okkult Dzsabbáról csak annyit, hogy Buddha alakú hanganyajegye miatt a kínaiak felkenték volna pancsen lámának is, ha meg nem szökik a megtiszteltetés és a világharag elől. Így hát karmester lett (az önakarat gyakorlása helyett a sorsirányítást követve...) Már meg is szervezte a nagyzenekart: fű- és szélhárfások, hegyharsonások, bércbőgősök, vízorgonások, földüstdobosok, tűztrombitások, folyamfuvolisták, zuhataghegedűsök, sivatagpengetősök foglalnak majd helyet a zenekari Mariana-árokban. Szólót énekel Zay Zizi, bárdizőz, akinek az utóbbi időben jól felvitte a... Mert Zay Zizi egyszerű zajadérként kezdte (ismerős fordulat egy korábbi Novák opuszból), aztán filmekben játszott (Umca, umca Cicazaj), végül egy könyvbe is beírták zajzoni kődobálását. Zay Zizi, ebből is kitalálható, matuzsálemi korú kutyateremtés. A rossz nyelvek szerint léte: zajszennyezés, de én mondom neked, kitűnő hang-on kapaszkodik jó sorsába. Díszvendégek: az öreg, kitartott tenor — Veinemöinen Leó és a még vénebb penegtető — Orpheusz Gida lesznek. A koncert fővédnökei a legmagasabb szintű válságkezelők és földcsődbiztosok — Umna Pisti Elemér valamint Noé Barakk.

A szervezők szerint teltház várható. A szerencsés ötmillió, aki először és utoljára hallgathatja meg e hangékony mesterművet, a belépő mellé hang-szert kap, ezt lenyelve biztosan elkerülhető a csalódás, és harmóniává csordulnak a fals foszlányok. Ha ugyan lesznek fals foszlányok, de a kritikusokat ismerve, biztosan lesznek. Az egyszeri élmény sokszorosítása, fúrótornyokon való illegális kierősítése, >hangzsákban hangot lop<-szerű meglovasítása szigorúan tilos, és a törvény minősített esetekben „bumm a fejbé”-vel, leminősített esetekben fülbe ólommal bünteti!

Szóval, kedves barátom, biztatnálak, gyere el, és hallgasd meg e nagyszabású művet. Ajánlom kvártélyomat, ahol megtekintheted ráhangolódásképp vákuumos hangjegy-gyűjteményemet, gyorsfagyasztott kupléimat, jégkockába zárt kamaraműveimet, és hűtőházi oratóriumaimat.

A nagy érdeklődésre, a nagy üzérkedésre, a lemaradók dühéből fakadó törés-zúzásra, és a hang-globalizmus miatti tüntetésekre való tekintettel különleges biztonsági erőket állítunk majd készenlétbe. Hogy honnan toborozzuk őket, még nem tudjuk, de indulójukat már megírtam tá-ti-ti-sün-sün tá-ti-ti sün-sün felütéssel kezdődik... Tehát a biztonságra ne legyen gondod, vigyázunk rád hangválság idején is.
Adieu: Béci