Spanyolnátha művészeti folyóirat

Bibók Bea − Tenczer Tamás

Bibók Bea: Terepcsere

A játéknak vége.

A szekrény mély bugyra beszippantott, kutattam a múltat.

Borítékokat találtam, benne képeket, precízen ömlesztve. Mindegy is a helyszín, a fontos a varázs, ami hatalmába kerített.

Néhány borítékban lelt fotográfián az írót láttam kölyökkutya korában, két keréken, a szabadság vándoraként, amint barátaival leküzdik a hegyeket, útleszakadást, szívják magukba a szabadság mámorát, az alpesi nagybetűs nyugat levegőjét, a kisbetűs kelet sörét, Róma kolosszális hangulatát. Két keréken, szabadlevegőn megküzdeni a kilométerekkel, meghódítani az emelkedőket, izzadni a méterekért, patakban fürödni heteken keresztül leginkább azoknak adatik meg, akik a szabadságot nemcsak könyvekből ismerik, hanem van bátorságuk megélni azt.

Vibráltak a képek, a színevesztett, foltos múlt, a kompozíciók esetlegessége, a filmhibából adódó képhibák. És nem hagytak aludni.

 

Mint amikor egy kurátor kiállítást készít elő a fotográfus korai korszakából, úgy estem neki válogatni majd archiválni az idő által megpecsételt képeket.

 

Miközben kirakósdit játszottam, a látottak sajátommá váltak. Az író képei előhívták  személyes élményeimet, emlékeimet, elvegyültek azokkal. Mint egy eszelős, már nem tudtam elkülöníteni a személyest a képeken látottaktól. Izgatott, gomolygott, gyötört, visszarepített, a múlt megélésére késztetett. Apró, jellemző részletek idézték fel bennem azt a kort, amikor öntudatosan, makacsul én is meg akartam váltani a világot. Amikor barátaimmal a jugoszláviai titkos-biztos forrásból származó nagylemezeket hallgattuk. Amikor a Nyugat szele először megcirógatta arcomat. Amikor még nem volt mountain-bike és védősisak, csak váltó nélküli fekete Csepel, kemping- és versenykerékpár.

 

Néha szűkszavú a múlt és néha nagyon intim.

De van egy ajtaja, amit szeretünk nyitogatni.

Tenczer Tamás fotói

Fotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer TamásFotó: Tenczer Tamás