Spanyolnátha művészeti folyóirat

Sjoerd van der Wal

Holland Harmonikafesztivál

2012. február 2-4., Deventer, Hollandia

A hagyományosan kétévenként megrendezett fesztivál ismét felpezsdítette a holland kisváros, Deventer mindennapjait. Nyugat-Európa számos országából érkeztek muzsikusok a felújított színházunkba, valamint a város több pontján adtak koncertet. Nagy tetszést arattunk a rendezvény egyediségével; egy adott országon belül nehezen találkozhatunk a zenei stílusok ennyire széles skálájával. Látogatóink valóban nyitottak mindenféle alműfaj befogadására, legyen az klasszikus vagy modern, populáris vagy jazz, tradicionális vagy akár kísérleti. Örömmel fogadunk nagy zenekarokat, kezdő fellépőket és újrázó sztárokat is. A befutott, zsúfolt koncerttermekben fellépő, nagynevű előadók is örömmel szórakoztatják a szűkebb közönséget. Színházunkban a harmonikadallamokat költészettel, humorral színesítjük, performanszokkal ötvözzük.


Meghívtuk Carel Kraayenhof  bandoneonistát (speciális tangóharmonika Argentínából), aki egy csapásra ismert lett országszerte, amikor a holland herceg esküvőjén kísérőzenészként vett részt. Több száz ember vett részt az első két fellépésén, majd a harmadik előadása helyett sokan inkább az ismeretlen párizsi trióra, a Beltunerre voltak kíváncsiak, akik elsőre lassú oboadallamokkal, cigánydalokkal csapták be a közönséget; később hirtelen rátértek a vadabb dallamokra. Míg Párizsban rendszerint órákon át játszanak, addig itt csak egy óra állt rendelkezésükre, hogy elbűvöljék a közönséget.

Az első nap Mozart- és Bach-művekkel kezdődött. Mellettük a holland kortárs zeneszerző, Magnar Åm is helyet kapott, aki kísérleti zenéit szokatlan hangszerelésben, nagyzenekarra írja. Pontosan ez a fesztivál lényege: a hagyományos és modern találkozása, együttélése teszi ezt a fesztivált egyedivé és egyben varázsossá a deventeriek és persze a hollandok számára.

Pénteken és szombaton a város történelmi részére tekintő, hófedte Bergkerk templom adott helyet a különböző formációknak és szólóművészeknek. A mozaikablakokon beszűrődő fény és a belső terekben felcsendülő, égi muzsika elbűvölte a hallgatóságot. A város számos pontjáról szűrődött ki harmonikamuzsika, a belga népzenétől a két holland hölgy expresszív játékán át a  Mariachi dallamokig. Az érdeklődők helyszínről helyszínre jártak, ellepték a zenei „piacokat", látogatták a számukra érdekes workshopokat és mesterkurzusokat. Félszáz önkéntes segített a tájékozódásban és a megfelelő program kiválasztásában.

Deventer harmonikalázban égett négy napon át. Néhány remek művészt a véletlen sodort utunkba, az igazi tehetségek gyakran a látószögünkön kívül, csendben bújnak meg. Kétségkívül Magyarországon is számos harmonikaművész várja, hogy Hollandia és Deventer felfedezze őket. Ki fogja megírni nekem a nevüket és címüket, hogy a 2014-es harmonikafesztiválra meghívhassam őket?

Fordította: Székelyhidi Zsolt

Fotók a fesztiválról

Sjoerd van der WalSjoerd van der WalSjoerd van der WalSjoerd van der WalSjoerd van der WalSjoerd van der WalSjoerd van der WalSjoerd van der WalSjoerd van der Wal