Spanyolnátha művészeti folyóirat

Láng Eszter

A VIII. Nemzetközi Alkotótábor Lęcznában

 

 

 

 

A lengyelországi Lecznában idén június 30. és július 13.  között nyolcadik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Alkotótábort „A lęcznai táj mint a művészek inspirálója” címmel. Lęczna mintegy 25 ezer lakosú kelet-lengyelországi kisváros Lublin mellett. Ligetes, erdős vidék, számtalan tóval és gondosan művelt szántókkal, veteményesekkel, gyümölcsösökkel.

 

 

 

 

 

 

Lęcznában, noha nem jelentős a lakosok létszáma, két kultúrház is van. A műtermi munka ezekben folyt, de voltak, akik a szabadban dolgoztak, a helyi és környékbeli tájban, néha-néha pedig a városban. A telepen, ha kimondatlanul is, elvárt az „ábrázolás”, így az elkészült munkák jelentős része tájat, városképet, épületet, városi utcát és embereket jelenít meg. A művészek kiválasztásában is szerepet játszik e szempont, mégis jó néhány olyan alkotó is kap meghívást minden évben, aki nem veti magát alá ennek a követelménynek.

A mezőny, ahogyan a korábbi években is, nemzetközi. Lengyel, ukrán, magyar és japán művészek dolgoztak az idén együtt: Sáli Róza Budapestről, Veres Ágota Beregszászból, Ivancsó András Munkácsról, Galina Ivaszkiv és Tatiana Jadcsuk-Bohomazova Luckból (Ukrajna), Oliena Csomik és Ivanna Viun Leczna ukrajnai testvérvárosából, Kovelből, Daimon Kiyohiro és Taniuchi Toru Tojamából (Japán), Paweł Bernik, a képzőművészeti kar oktatója Lublinból, Mariusz Szymański Poznańból, Renata Szuryga Świdnikből, Piotr Przybyła és Szymon Gawlik Sosnowiecből, jelen sorok szerzője pedig Debrecenből érkezett. Az alkotótábor vezetője Maria Majka Zuzańska festőművész, a Kulturális Centrum igazgatója pedig Eugeniusz Misiewicz fotográfus, több képeskönyv és album szerzője. Naponta kijárt Lublinból a művésztelepre dolgozni az idős amatőr festő, Kazimierz Krupa is, de ott töltött néhány napot Ewa Niestorowicz, a lublini egyetem oktatója és a Krasnystawból érkezett Teresa Stasiak is. Kitűnő, barátságos hangulat uralkodott. Sokan a korábbi években is részt vettek a művésztelepi munkában, jó barátként találkoztak újra és tapasztalták meg a hagyományos lengyel vendégszeretetet.

 

A művésztelepi időszakot a Kulturális Központ erkélyéről lelógatott óriási molinó hirdeti. A képen együtt a csapat. Lent, Maria Majska Zuzańskával Pawel Brodzisz festőművész, a kulturális központ munkatársa látható.

 

 

 

A tábor a szokásos módon, kiállítással kezdődött. Idén Oliena Csomik és Ivanna Viun mutatta be tanulmányrajzait. A tárlaton viselt ünnepi öltözékük az ukrán népi hagyományokat idézi.

 

 

 

 

 

Folyik a munka. A kisebbik kultúrházban Piotr Przybyła mögött a telep legidősebb résztvevőjét, Kazimierz Krupát láthatjuk.

 

 

 

 

 

Itt pedig a legfiatalabbat, Szymon Gawlikot, Majka Zuzańska társaságában.

 

 

 

 

 

Teresa a szabadban talált témát, a városházát festi.

 

 

 

 

 

Jól jön néha egy kis terefere is a műteremnek berendezett színházterem egyik sarkában.

 

 

 

 

 

Daimon Kiohiro elmélyülten dolgozik...

 

 

 

 

 

...amikor elfárad, a színpadon pihen kicsit.

 

 

 

 

 

A fotó az erkélyről, az ablakon át mutatja az este elnéptelenedett műtermet.

 

 

 

 

 

 

Mariusz Szymański általában városi tájakat fest fekete-fehérrel, egyetlen színt adva hozzá, a mostani sorozatához például világoskéket.

 

 

 

 

 

Sáli Róza megmaradt a maga elvontabb világánál.

 

 

 

 

 

Pawel Bernik, az egyetlen szobrász is belemerült a munkába. Nem könnyű a kánikulában!

 

 

 

 

 

Volt kirándulás a környékre...

 

 

 

 

 

...fürdés is...

 

 

 

 

...bolondozás, „sztárfotózás” a tóparton.

 

 

 

 

 

Volt tánc is...

 

 

 

 

 

 

 

...és fürdés utáni piknikezés.

 

 

 

 

 

Vacsora után a művészek vetített anyaggal mutatkoztak be.

 

 

 

 

 

Az esték is szépek voltak, ezt itt meg is lehetne festeni.

 

 

 

 

 

A zárókiállítás installálásában Mariusznak Jan Kukułka (Jasło) segít, aki, ha idén nem is tudott részt venni a munkában, de legalább a finisre eljött.

 

 

 

 

 

A telepzáró tárlaton megteltek a falak. Egyébként inkább munkakiállítás ez, ahol a fő cél a kétheti alkotótevékenység eredményének bemutatása a város közönségének, ezért a zsúfoltság.

 

 

 

 

 

Eljött a polgármester is (Majka Zuzańska és Eugeniusz Misiewicz között).

 

 

 

 

 

 

A művészek utolsó közös fotója a zárókiállításon készült. Krzysztof Ryfa, Anna Papiernik és Krzysztof Maik, korábbi teleptagok is idelátogattak. Állnak, balról jobbra: Eugeniusz Misiewicz, Sáli Róza, Tomasz Raczkowski, Ivanna Viun, Teresa Stasiak, Taniuchi Toru, Mariusz Szymański, Daimon Kyohiro, Galina Ivaszkiv, Tatiana Jadcsuk-Bohomazova, Krzysztof Ryfa, Ewa Niestorowicz, Láng Eszter, Anna Papiernik, Renata Szuryga. Guggolnak: Maria Majka Zuzańska, Aby Szabó Csaba, Krzysztof Maik, Piotr Przybyła, Oliena Csomik.

 

 

 

 

 

Hazafelé is szép volt a lengyel táj. Mi, magyarok, tarsolyunkban a jövő évi meghívóval vághattunk az útnak.

 

 

 

 

 

(A fotókat Oliena Csomik, Krzysztof Maik, Maria Majka Zuzańska, Láng Eszter készítette.)