Spanyolnátha művészeti folyóirat

Bartók Plusz Operafesztivál

Légyott, pÉn+Tek13

2013-ban 13. a Légyott, a Bartók Plusz Operafesztivál Spanyolnátha által is támogatott kísérő programja. A Fesztivál idején a Spanyolnátha kiállítást rendez a művészeti folyóirat miskolci műhelyének is otthont adó Teátrum Pincehely Galériában (TPG, Színháztörténeti és Színészmúzeum, Déryné u. 3., június 22.), melynek megnyitója a miskolci Múzeumok Éjszakája nyitó rendezvénye.

E 13 sorszámozott példányban megjelenő pÉn+Tek13 című kötet, mely Urbán Tibor és a Spanyolnátha szerkesztőinek munkáit tartalmazza, ezen a rendezvényen debütál. A megnyitón köszöntőt mond Urbán Tibor, a Teátrum Pincehely Galéria kurátora, és Kákóczki András, Miskolc város Kulturális, Idegenforgalmi és Városmarketing Osztályának vezetője. A kiállítást Vass Tibor, a Légyott alapítója, a Spanyolnátha főszerkesztője nyitja meg. A megnyitó közreműködői: Seres Ildikó és Fandl Ferenc színművészek és az SPN Krú: Székelyhidi Zsolt és Berka Attila, valamint Orosz Csaba és a VINYL Csoport.

2013-ban több mint 120 felkért művész csatlakozott a projekthez. A Spanyolnátha a művekből felolvasásokat tart, 2013-2014-ben megjelenő lapszámaiban válogatás-blokkokat közöl, s performanszokat, kép- és kéziratkiállításokat rendez soron következő, hernádkaki kertfesztiváljain, valamint a Spanyolnátha Nemzetközi Mail Art Művésztelepen.

***

 

Bartók az Erdélyi táncok első tételének egyik melódiáját 1913-ban jegyezte le, s dallamaiból 13 nap alatt 209 dallamot rögzített. A szerző nevét viseli egy kisbolygó (4132 Bartók). Én hiszek inkább a babonában, avagy Te? „Csak én vagyok, csak én! Ó, virradattal / Csak engem szül a fény, te, semmise!” (József Attila). Az alkotókat arra kértük: engedjék, hogy a pÉn+Tek13 szellemisége megbabonázza őket, műveiket hassa át a zene + a (sors) bona is.

***

 

A korábbi Légyott, a Díszkosz tizenkettő összeállításai a Spanyolnáthában

 

1. Spanyolnátha, 2012/3

2. Spanyolnátha, 2012/4

3. Spanyolnátha, 2012/5

4. Spanyolnátha, 2012/6

5. Spanyolnátha, 2013/1

6. Spanyolnátha, 2013/2

 

 

Jelen lapszámunk fejléce Urbán Tibor művének felhasználásával készült.