Spanyolnátha művészeti folyóirat

Kiss Judit Ágnes

Két sem közt

versek, esszék, elektrografikák

Kiss Judit Ágnes

 

 

Egy életműnek vannak szakaszai, tömbjei, amelyek monolit kötetekben állnak az alkotói pálya nyomhagyási sorozatában. Vass Tibor azonban a sokfelől és sokfelé tartó tömbök között és közé kapcsolódásokat keres, és a nyelv birtokba vétele által talál is.
A Két sem közt úton levés, kérdés csak az, vajon hová: semerre, félúton, az elhagyott és elvesztett, a vágyott és akart között megrekedve? Semmiképp. Vass Tibor költői életművében a semmi maga is cél: olyan végpont, ami kezdet. Olyan határ, amin átlépve egyszersmind fel is számolható a magába zárt más, a másba zárt önmaga. A zárójel felbomlik, szabadon írható fel, rajzolható le, át, össze és vissza minden köztes lényeg, fontos mozzanat.
Visszatalálás és folytatás ez a kötet, amelynek abszolút szabadságkörében az idő és szereplői: a vers és mottója, esszé és tárgya, az írás és az elektrográfia organikusan szerveződnek világgá. Személyesen és esztétikailag egyaránt hitelesen. Két sem közt. Egy sincs a más nélkül, egymást téve így élménnyé, érvényessé, igazzá. Ezért vesztette, veszejtette el, hogy vegye, adja most vissza saját és a sajátjává lett-tett tapasztalatainak megélt-megértett, szóval és színnel (közre)működtetett teremtő szabadságát.

Szalai Zsolt
 
 
Vass Tibor: Két sem közt
versek, esszék, elektrografikák
155x185 mm, füles kartonált (80 mm fülekkel), ragasztókötött, 260 oldal
Spanyolnátha Könyvek 40., Hernádkak, 2020
3000 Ft
ISBN 978-615-5861-09-3
Megjelent: 2020. 12. 6.