Spanyolnátha művészeti folyóirat

Urbán Tibor

A MIKOR Csoport akciófestészete

Fotók Dunai Beáta, Horváth Kinga, Kavecsánszki Gyula, Lenkey-Tóth Péter, Lukács Róbert, Pálfalusi Attila, Urbán Tibor, Varsányi Emília, Zombori József közös munkájáról

A Teátrum Pincehely Galéria Miskolc Megyei Jogú Város és a Herman Ottó Múzeum — Miskolci Galéria támogatásával 2014 nyarán nagyszabású street art kiállítást rendezett ABSZRAKT ABLAK ART címmel az egykori Avas Szálló épületének ablakaiban. A Virágos Ablak Art című kiállítás után immár második alkalommal jelentkező utcai tárlat a MIKOR Csoport munkáit mutatta be.

A táblákat a Herman Ottó Múzeum — Miskolci Galéria Alkotóházában, egy időben, közösen készítették el az alkotók. Az akciófestészeti találkozón készült képsorozat lendületes színekkel és vonalakkal mutatja meg az alkotómunka, az együttgondolkodás lehetőségeit. Nem konkrétumokat keres, hanem az ösztön, az improvizáció pillanatnyi lenyomatait rögzíti. Egy síkon mozgatja a kilenc tagból álló csoport különböző alkotómódszereket alkalmazó művészeinek képzeletét. Nem az egyéni stílusjegyeket hangsúlyozza, hanem a huszonhat ablakban megjelenő képek összhatásának létrejöttét támogatja.

Dunai Beáta, Horváth Kinga, Kavecsánszki Gyula, Lenkey-Tóth Péter, Lukács Róbert, Pálfalusi Attila, Urbán Tibor, Varsányi Emília és Zombori József munkái az Avas Szálló első és a második szintjén, 13-13 ablakban elhelyezett képekben válnak eggyé, jó értelemben vállalva az egyikükre sem jellemző képi megfogalmazást. Mindannyian üzenetet küldenek és üzenetet várnak, az utca emberével keresik a sokat emlegetett „szakadék utáni” kapcsolatot. Nem a megoldást remélik, hanem tesznek azért, hogy a kíváncsi és érdeklődő emberek, a kísérletező művészet pártján állva, meg-megálljanak az Avas Szálló előtt. Gondolatokat, kérdéseket és jelzéseket várnak, így segítve elő az emberi és művészeti kommunikáció más-más alakban megjelenő, a város életét is gazdagító lehetőségeit.

A Teátrum Pincehely Galéria és a MIKOR Csoport vállalkozásában született alkotások ismét több hónapon át (a Bartók Plusz Operafesztivál idején is) láthatóak Miskolc főutcáján. A közönség a hangulatos és egyénien festett virágos képek után az improvizatív akciófestészeti munkákon keresztül kaphat ismét képet és tapasztalatot a kortárs művészet sokszínűségéről.

 

 

 

Mikor CsoportMikor CsoportMikor CsoportMikor CsoportMikor CsoportMikor CsoportMikor Csoport