Spanyolnátha művészeti folyóirat

Bibók Bea

Fotók Könyv Kata Transcendo című kiállításáról

Fotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólBibók BeaBibók BeaBibók BeaFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításárólFotók Könyv Kata Transcendo című kiállításáról

B oldal forog

Kicsomagolta a doboz utolsó szem bonbonját, a selyempapíron végighúzta az ujjait néhányszor, majd az őszre fordult reggelen hirtelen előkapott pulóveren, a hasán is végigsimította a kezét. Pontosabban odanyomta. Valahogy úgy, mintha el akarna rejteni egy foltot, igen, lyukat érez a valahol a hasában a hiány miatt. Napjában többször kapott oda önkéntelenül, nem tudja A.t elfelejteni, de majd a sok odasimítás talán nagyon lassan benöveszti az űrt.

 

Tavaly még leomlott a hosszú, sima, fekete haja kétoldalt. A. szerette úgy, és azt is, amikor nagy ritkán futott, akkor sem rebbent szét a haj, odasimult mindkét vállára, a mellein át a hasáig.

A haja még mindig fekete. A pulóver is ugyanaz. Az a hirtelen előrántott ruhadarab nem is a sajátja, A. hordta esténként, például amikor félsötétben szőlőhöz támadt kedve. Kézen fogva, kapaszkodva kerülgették a fákat, a szőlőtőről ettek, egyikük sem szólt.

Most ereszkedik a köd. A tőn maradt szőlőszemek összetapadnak; akkor sosem vette észre a szemek között a penészt, most felfigyel rá. Mostanában jobban megfigyel mindent, mintha sikerült volna valami éles határon átlépnie, egészen jelentéktelen apróságokon időzik, hosszan nézi a pulóver könyökén a bolyhokat, a postaláda rosszul záródó tetejét, az ott maradt száraz macskaeledelt, az ezüst kávéskanál végének letörött díszét, és most itt ez a penész.

Összenyomott néhány szőlőszemet, a héj, a magok, a hús keveredjen a penésszel.

Néhányszor még lement A. nélkül a kertbe, egész tenyerét a hasára nyomva, de a hiányból nem fogyott semmi, csak a bonbon, amit utoljára kapott tőle, a kedvence.

 

A. nincs. Előbb haragudott rá. Aztán percekre el tudta felejteni, később hosszan becézte magában, majd újra haragudott. De most ősz lett újra. Innentől B oldal forog.

 

 

 

Könyv Kata Transcendo című kiállítását az Erlin Galériában megnyitotta Hanka Nóra művészettörténész. A Nem kézzel festett kép c. performanszt előadta Kiss Adél és Könyv Kata. Fűrészhangszeren közreműködött Okazaki Masato.

 

Deák-Takács Szilvia

Töredék érintések