Spanyolnátha művészeti folyóirat

GruppenTEXT

A Spanyolnátha új rovata művészetelméleti-, szociológiai-, filozófiai-, esztétikai-, pedagógiai-, kommunikációs kérdésekkel kíván foglalkozni összművészeti vonatkozásban. Az igen átfogó és terjedelmes tárházból alkalmanként egy-egy konkrét téma vagy hívószó köré szerveződve próbálja megjeleníteni a kiválasztott és centrumba helyezett tárgy, alkotás, esemény, jelenség, társadalmi, művészeti csoport, fogalom, történés valamely érdekes részletét.

A felfejteni kívánt tartalmak kapcsolódhatnak egy adott könyvhöz, egy kiállításhoz, egy előadáshoz, egy művészeti akcióhoz, vagy egy aktuális és konkrét hatásból indulva egy-egy általános érvényű, a szerzőt foglalkoztató problémakörhöz, kutatási területhez, korszakhoz, stílushoz vagy szakmai műhelyhez. A tématerületek a konkrét művészeti ágak aktualitásainak érdekességeinek közlése helyett tágabban értelmezik a művészeti területeket, nem jelölnek ki műfaji határokat csak abban az esetben, ha a téma kifejezetten a határok vizsgálatára épülő.

A rovat szerzői szándékaink szerint műveikben nem a képzőművészet, a zeneművészet, az irodalom vagy a film, netán a táncművészet vagy a színművészet határok közé szorított műfaji karámjában kívánnak egymástól elszigetelten megjelenni, hanem azoktól átfogóbban a képről, a hangról, a vizuális és nyelvi jelekről, a mozgásról, a dinamizmusról, a gesztusokról, a térről és az időről szólóan jutnak el a műfaji határokat sokszor figyelmen kívül hagyó elemzésekig.

Első témánk a PUZZLE (játék és szabály), melynek kapcsán két lapszámon keresztül képzelgünk, hangoskodunk, szövegelünk, mutogatunk remélve, hogy egyszer csak összeáll a kép és a hiányzó elemet majd olvasóink illesztik a helyére.

Kilenc művészt arra kértünk, hogy alkosson egy közös puzzle-t. Egyetlen elemét kellett elkészíteniük, vállalva, hogy nem látják a mások által alkotott többi elemet; csak később, a puzzle összeállítása után. Az általuk kiválasztott puzzle-darab kontúrvonalait műalkotásaik határvonalaként kellett értelmezniük, mindössze arról tudtak, hogy puzzle-elemük a teljes kép mely részét képezi majd: szándékosan megszegve ezzel a puzzle általános szabályát.

 

Vass Nóra