Spanyolnátha művészeti folyóirat

Deák-Takács Szilvia

„Édes mienk”

„A többségi meggyőződéssel ellentétben a nyelvvel való foglalkozás nem elvont elmék tevékenysége, hanem nagyszerű és szórakoztató játék” — ez a nyitómondat olvasható Hanthy Kinga tollából a 100 anyanyelvi írást tartalmazó Kettesnyelvünk című kötet előszavában. Ha valaki kételkedne a fenti idézet valóságában, bátran olvassa el Balázs Géza és Minya Károly önfeledt nyelvi elmélkedéseit. A nyelvhasználattal kapcsolatos gondok-bajok helyett a figyelmük a nyelv változásaira, különlegességére, a benne rejlő lehetőségekre irányul.

 

Bessenyei György, Kazinczy Ferenc, Kosztolányi Dezső, Lőrincze Lajos és sokan mások áldozatos munkájára nem mint valami elvont csodára kell tekintenünk, hanem a mindannyiunk rendelkezésére álló nyelvvel való foglalkozásra. És ne csak a magyar nyelv napján (november 13-án, ami az 1844-es államnyelvvé nyilvánítás napjára emlékeztet).

 

Az Anyanyelvápolók Szövetségének tevékenysége, a Kazinczy-gála, az Édes anyanyelvünk országos nyelvhasználati verseny, a Lőrincze-díj, a Magyar Nyelv Múzeuma rendezvényei országos ismertségűek. A nyelv ápolásával, édes babusgatásával azonban ezrek törődnek nap mint nap. A blokk pusztán keresztmetszetet tud adni a nyelvi kérdésekről, nem elmélyült ismertetést. Arra vállalkozik, hogy a tudós alaposság és a humoros megközelítés egyaránt helyet kapjon benne, és külön arra is, hogy tered adjon a változások természetszerű bemutatásának. Vállalkozó kedvű, elhivatott, innovatív magyartanárok diákjainak egyedi megközelítései teszik még teljesebbé a tudományos elmélkedéseket.

 

A digitális írásbeliség jellemzőinek bemutatása mellett szó esik az SMS paródiákról, az internetszlengről, Digi Potter kalandjairól, Rambó-versekről, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda tevékenységéről, a digilektus, nyelvjárás és szleng témájáról, láthatunk középiskolás diákok által készített szófelhőket, videókat.

 

Kazinczy gondolata, miszerint „a nyelv nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes mienk” és lapunk szerkesztői szándéka összecseng: használjuk a nyelvet bátran, óvjuk és szeressük mindannyian, engedjük növekedni, adjunk teret a játékosságnak is, ám a nyelvi hanyagságot ne engedjük beférkőzni a mindennapi nyelvhasználatba sem.