Spanyolnátha művészeti folyóirat

Petőcz András

Néhány szó a Jelenlét Szépírói Kör bemutatkozása elé

Öröm és megtiszteltetés, hogy a Spanyolnátha folyóirat helyet biztosít a Jelenlét Szépírói Kör szerzői számára önmaguk felmutatására, itt, a lap hasábjain.
Ez a kör, amelyik korábban Mandragóra néven is ismert volt, elsősorban a Kodolányi János Főiskola minden félévben induló szépírói kurzusának tagjaiból áll, bár nem kizárólagosan azokból. Célunk — mind a szépírói kurzusban, mind a Jelenlét Körben — nem kevesebb, mint hogy gazdag kortárs irodalmunk folytonosságának biztosításához ilyen módon is hozzájáruljunk. Hiszen általában is elmondható, hogy sejtjük, de nem igazán tudjuk, hogy az irodalom valójában tanulási folyamat, mindig is az volt, és ebben segíthet a jövendő írójának egy olyan kreatív szépírói tanfolyam, amelyik a mesterségbe is beavat, és emellett közösséget is teremt. És sejtjük, de nem igazán tudjuk, hogy az írás csapatjáték is, az írók írói csoportosulásokból, kis közösségekből jönnek, igen gyakran, és ezt az igényt, vagyis a közösséghez tartozás igényét is próbálja kielégíteni a Kodolányi Szépírói Kurzusa (http://www.kodolanyi.hu/tovabbkepzes/felnottkepzes/egyeb/szepiro), illetve a Jelenlét Szépírói Kör.
A mostani összeállításunkban van olyan szerző, aki már országos lapokban is megjelent, a neve tehát nem ismeretlen teljesen (Mécs Anna, Varga Lilla), van olyan szerző, aki a Spanyolnátha nyári táborában is sikerrel szerepelt (Molnár Zsolt Artúr), van olyan, aki a legkülönbözőbb művészeti ágakban próbálja ki magát sikeresen (Major Eszter), valamint van olyan, aki még csak éppen érettségizett, de a versben már izgalmas új formákat fedez fel (Rózsa Boglárka).
Öt szerző, és mind az öt ígéret arra, hogy van jövője a prózának, vagy éppen a versnek.