Spanyolnátha művészeti folyóirat

Soós Viktória

Re: Formáció

Drága Barátom!
Naná, hogy csak ilyenkor jutok az eszedbe, amikor céhet alapítasz, ja, meg amikor a nőügyeidet kell elsimítani. Bezzeg a gyerek keresztelőjére nem tudtad odatolni a képed, de amikor ingyen üzleti tanács kell, rögtön tudsz emailt írni. Legalább a fészen bejelölted volna, hogy nem tudsz jönni, vártalak, öregem!
Na de mindegy is, örülök, hogy egyáltalán hallok felőled, tudom, hogy az elmúlt időszak kicsit rázós volt Neked.
Meg kell vallanom, ez a céhalapítós ötleted sokkal jobban tetszik, mint amikor home stylist meg interior designer akartál lenni és megvetted azt a lepukkant, pénznyelő „várat” az Isten háta mögött. Végre egy ötlet, ami pénzt is hozhat! Jó az irány!
De azért kezdjük az alapoknál. Jobb, ha tudod, hogy a céhalapítás drága mulatság — nem tudnád az elején inkább feketében nyomni? Alapítási díj van, ügyvéd kell hozzá, aztán könyvelő is, ügyvezetőként meg be kell magad jelenteni teljesre, szóval, ha nincs kiforrott üzleti ötlet mögötte, alaposan befürödhetsz vele, mint anno a könnyek tavával.
Eleve ez valami művészeti projekt, ha jól értem, ahhoz meg minek céh?
Ha már céhet alapítasz, én azt mondom, hajts a profitra, ha művészkedni akarsz, az maradjon meg hobbinak és inkább csatlakozz be máshoz (most gonosz leszek, de attól még, hogy kékre festeted a szakállad, és hercegnek hívatod magad, még nem leszel művész, ezt remélem, tudod.)
Aztán itt van a név. 95 szín-tézis, hát öregem, ez úgy hangzik, mint valami műanyag játékfröccsöntő bt. a kilencvenes évek elejéről. Nézd már meg, milyen céhnevek vannak ma! Prezi, Ustream, Starschema, ezek mennek, javaslom, keress valami jól hangzó angol kifejezést.
És ha már mindenképpen bizniszt akarsz, miért pont céhet? Miért nem gondolkozol akkor már nagyban? Alapíts inkább start-upot! Persze vidékről nem látod, de itt Pesten ez most nagyon megy. Ráadásul akkora a hype, hogy a start-up befektetők minden marhaságra adnak pénzt, szerintem még a misztériumjátékos ötletet is el lehet nekik adni, persze csak ha jól pitcheled.
Ne aggódj, ebben majd segítek. Mivel eléggé bedolgoztam már magam a tanácsadói körökbe, ismerek pár üzleti angyalt, ha gondolod, bemutathatlak egy-kettőnek, aztán ha befektetnek, csorgatsz pár százalékot munkadíj gyanánt.
Nyilván mielőtt összehozlak velük, kell egy kis guglis profiltisztítás, mert azok a bulvárcikkek a botrányaidról még mindig az első találatok között vannak ám, és legalább a tizedik oldalig kéne letolni őket, hogy ne találják meg. LinkedInen fent vagy? Az is fog kelleni feltétlenül, minél több szakmai (nem home stylist!) kapcsolattal. Aztán a Facebookodra is ráférne egy kis selejtezés, a volt nőid helyett profi fotók kellenének, ilyenek, hogy Kékszakáll munka közben egy coworking irodában, szórakozás haverokkal az Etyeki pikniken, biznisz meetupon pózolsz épp valami jól kinéző macával (ne olyan búvalbélelttel, mint amilyen a Judit volt, már bocsánat), és persze a kötelező Balaton Soundos fotók is jöhetnek, természetesen a VIP páholyból.
Szóval új céh, új imidzs, apukám!
Na hívjál, aztán beszélünk!
V.