Spanyolnátha művészeti folyóirat

Irodalmi pályázat
a költő születésének 120. évfordulója alkalmából

A Spanyolnátha művészeti folyóirat az idei tehetségkutató pályázatát Szabó Lőrinc születésének 120. évfordulójához kapcsolódva három témakörben írta ki.

LÓCI BŐRÉBEN címmel egy szabadon választott Lóci-vers inverzét kellett elkészíteni, vagyis azt kellett megfogalmazni, vajon Lóci miként látta azokat a történeteket, amelyeket az édesapja versben megírt.
A SEMMIÉRT EGÉSZEN tematikában szerelemfilozófiai parafrázis készítése volt a cél a címadó vers alapján.
Az IDŐUTAZÁS talán az egyik legizgalmasabb tematikaként olyan novella készítésére ösztönzött, amely Miskolcon, 1900 márciusában, vagyis Szabó Lőrinc születésének idején játszódik.

A pályázati kiírásra minden eddiginél több mű érkezett, több határon túli diák is tollat ragadott.
Megosztott első helyezést Földvári Georgina és Mayer Zsófia pályaműve kapott.
Földvári Georgina a Pécsi Egyetem szociológia szakos hallgatója, Mayer Zsófia a Szegedi Tudományegyetemen tanul.
A zsűri döntése alapján a második helyen a szintén szegedi egyetemista Csuzi Bettina alkotása végzett, a harmadik helyezést Albel Daniella érte el, aki Pilisvörösváron él, és a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója.
Különdíjat kapott Molnár Zsanett, ő a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán tanul.

A díjazottak mellett a közönség a versszínházi felolvasáson megismerheti még a budapesti Deák Dániel, Király Csenge, a soproni Kovács Borbála, a Csíkszeredából pályázó Tímár Zsolt, és a marosvásárhelyi Csiszér Gabriella alkotásait is.

A zsűri tagjai voltak: Finta Éva, József Attila-díjas költő; Vass Nóra, a Spanyolnátha szerkesztőségvezetője, művészeti szerkesztője; Üveges Tamás, költő, a Spanyolnátha művészeti szerkesztője; Vass Tibor, József Attila-díjas költő, a Spanyolnátha alapító főszerkesztője.

A hivatalos eredményhirdetés és ünnepélyes díjátadó a 6. Spanyolnátha Műhelytáborban volt, melyet szeptember 11-13. között Tiszaörs-fürdőn rendezett meg a folyóirat.