Spanyolnátha művészeti folyóirat

Molnár Attila Benedek

Tízeset – 2014-ben tízéves a Spanyolnátha

2014-ben tízéves lesz a Spanyolnátha művészeti folyóirat.

Ebből az alkalomból Tízeset címmel a miskolci Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galériában január és június között kiállítás-sorozatot rendezünk: ebben az időszakban nyolc kiállításunk nyílik. A Tízeset c. kiállítás-sorozat projektvezetője: Vass Tibor, a Spanyolnátha alapító főszerkesztője; művészeti vezetője: Urbán Tibor képzőművész; projektmenedzsere: Vass Nóra múzeumi pr-, marketing és kommunikációs szakember.

 

Mi a bibi: a kiállítás-sorozat első rendezvénye a magyar kultúra napján, január 22-én nyíló Mi a bibi c. tárlat lesz: a Spanyolnátha Nemzetközi Küldeményművészeti Biennálékon (2006, 2008, 2010, 2012) Spanyolnátha Mail Art Nívódíjjal jutalmazott alkotók, valamint a Miskolci Téli Tárlaton, a XXIV. Miskolci Grafikai Triennálén és a XXV. Miskolci Grafikai Triennálén a Spanyolnátha díját kapott képzőművészek kiállítását rendezzük meg. A kiállítás kurátora: Urbán Tibor képzőművész. A kiállítást Bán András műkritikus nyitja meg, köszöntőt Petőcz András József Attila-díjas költő mond.

 

Teljességgel lehetetlen: a folyóirat offlájn, úgymond közéleti-közművelődési tevékenységét a rendezvényein készült fotódokumentációkból történő szűk válogatás keresztmetszetében összességében, átfogóan bemutatni teljességgel lehetetlen. Másra vállalkozik a tárlat: teljességgel a lehetetlenre – egy dokumentum-album részletét tárja elénk úgy, hogy nem ragad meg kizárólag a kronologikus dokumentáció-sorozatok monoton bemutatása terén; ezért hol aprólékos, tüzetes, részletező, hol nagyvonalúan feledékeny….; arcokra, arcok „gyülekezeteire” ügyel, olyan pillantásokat és gesztusokat ragad meg, melyek jellemzően érzékeltethetik az anyagait kizárólag onlájn közlő folyóirat offlájn programjainak egyedülálló közösségépítő erejét, a személyes találkozások, kertfesztiválok, performanszok, az élő lapszámbemutatók, felolvasások, kiállítások számunkra pótolhatatlan szerepét. Ezen túl a fotósok a Spanyolnátha azon szépíróinak köréből, akik a Szépírók Társaságával közösen rendezett A könyv utóélete sorozatban bemutatkoztak, rövid írásrészleteket kapnak, s azokhoz készítenek, társítanak munkákat. A megnyitón szakmai tárlatvezetést tartanak a kiállítás kurátorai: Mikita Gábor színháztörténész, muzeológus és Dobos Klára fotóriporter.

 

Géczi János és Lux Antal önálló kiállításai: a Spanyolnáthában rendszeresen publikáló szerzők közül két alkotónak önálló kiállítása is nyílik a Tízeset c. sorozatban. Géczi János József Attila-díjas költő, képzőművész, az Iskolakultúra folyóirat főszerkesztője, a Veszprémi Egyetem Antropológia és Etika Tanszékének tanszékvezető docense. Tárlatán 'talált' képversek jelennek meg: olyan miskolci plakátok, amelyeket megrongált az időjárás és az ember, s csak arra várnak, hogy rájuk találjanak és leválasszák falakról. Géczi Miskolcon gyűjti egybe azokat az érdeklődésére számot tartó plakátroncsokat, amelyeket a településre jellemzőnek gondol, s amelyeket műtárgyakká emel. Lux Antal (Berlin) Spanyolnátha Mail Art Nívódíjas képzőművész a Stuttgarti Képzőművészeti Akadémia festő és grafika szakán végzett. SZÍN-TÉTIKUS c. kiállításán új elektrografikáit állítja ki. A kiállítások kurátora és Lux Antal kiállítását megnyitja: Bán András műkritikus. Géczi János kiállítását megnyitja: Szkárosi Endre József Attila-díjas költő.

 

Hapci!: a Spanyolnátha és a Nagy Kunszt Kortárs Képzőművészeti Tanulmányi Múzeum a folyóiratban rendszeresen publikáló, válogatott képzőművészeknek rendez meghívásos tárlatot. A Hapci! olyan alkotások készítését inspirálja, amelyek kifejezetten a diákság számára közvetítenek üzeneteket, mind tartalmi megfogalmazásban, mind technikai kivitelezésben. Mindazon alapigazságok továbbadásának érdekében, amellyel az érintettek szívesen „fertőznék” meg az utókort, amelyek számukra a legfontosabb értékek, eszmék, hitek, amelyek életük és művészetük alapjainak számítanak, és amelyeket továbbörökítésre, terjesztésre, az őket követő generációknak megőrzésre és folytatásra ajánlanak. A kiállítás kurátora Éliás István, művészet- és múzeumpedagógus, szakkoordinátor. A kiállítást Vörös István József-Attila díjas költő nyitja meg.

 

Remarque; V. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennále: a Tízeset c. kiállítás-sorozatban a Spanyolnátha és a hernádkaki Nemzetközi Mail Art Művésztelep megrendezi az V. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennálét. Társrendezők: Magyar Elektrográfiai Társaság, Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Kara Világgazdaság és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszéke. 2014-ben 100 éve, hogy kitört az első világháború, amelynek a spanyolnátha járványt is köszönhetjük. Erich Maria Remarque-ot (1898–1970), a XX. század egyik legsikeresebb íróját tizennyolc évesen sorozták be katonának. Megsebesült, így a járvány kitörése előtt kórházba került, s a háború végéig ott is maradt; a frontról hazatérő katonák által szertehurcolt vírusnak nem lett „gazdateste”. A Művészeti Tanács tagjai: Dorel Găina képzőművész, egyetemi tanár (Művészeti és Design Egyetem, Kolozsvár), Susanna Lakner képzőművész, a „22" c. nemzetközi kollektív magazin alapító főszerkesztője, Ujvárossy László képzőművész, egyetemi tanár (Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad), Vass Norbert műkritikus, a Magyar Elektrográfiai Társaság tagja. A kiállítás kurátora: Láng Eszter képzőművész, művészeti író. A kiállítást Zsubori Ervin Spanyolnátha Mail Art Nívódíjas képzőművész nyitja meg.

 

Kassák túlélte, Kaffka nem; spanyolnátha a Spanyolnáthában: a járvány Miskolcon, ill. Magyarországon és a világban ismert dokumentumait, újságcikkeket, fotókat, a járvány ismert áldozataihoz köthető emlékeket állítunk ki. „A háborút követően sok százezer katona zsúfolódott össze az európai városok kikötőiben, várva, hogy hazaszállítsák őket. A szűk helyeken, csapatszállító hajók rakterében, vasúti szerelvényekben, hatalmas sátortáborokban összezsúfolódott katonák között villámgyorsan terjedt a járvány, és a hazatérők behurcolták azt minden országba. A háború nélkülözései közepette legyengült lakosság között kaszásként arathatott a halál. A betegeket nem tudták fogadni a kórházak, a legtöbben otthon haltak meg, megfelelő ápolás és gyógyszerek híján. De a kórházakban sem volt jobb a helyzet. A cseppfertőzéssel terjedő vírus rendkívül fertőző volt, az orvosi maszk, kesztyű és köpeny sem nyújtott védelmet.” (Üveges Tamás: Az 1918-as spanyolnátha-járvány Miskolcon a korabeli sajtó tükrében; Spanyolnátha, 2010 nyár)

„Az emberiség történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája. 1918-19 — világjárvány. Több áldozat, mint az első világháborúban. A világ mintegy ötödét megfertőző betegség. Nem hadi cselekmény. La Grippe. Városok összes kórházának összes ágyán influenzás betegek. Zárt mozik, színházak, kötelező maszkviselet. Spanyol. Ahol nagyobb hangot váltott ki. Ahol 1918-ban a spanyol királyi család egyik tagja belehal — tehát: „spanyol nátha". Szokatlan. Nem csupán kisgyerekek és idősek. Nem betegek és gyengék. Bárki. Életerősen. Áldozatok. Elmúlt. Valószínűleg mindössze tizennyolc hónap alatt. Ma lefagyasztott tetemek. Szövetminták. Rekonstruált kórokozók. Valósággal ellenállhatatlanok.” (Deák-Takács Szilvia: Ka(ssák) túlélte, Ka(ffka) nem; Spanyolnátha, 2008 tél)

A megnyitón szakmai tárlatvezetést tart a kiállítás kurátora: Üveges Tamás költő, történész.

 

Tízeset: a folyóirat miskolci műhelyének is otthont adó Teátrum Pincehely Galériában a Spanyolnátha Könyvek sorozatban a 2014. évi ünnepi könyvhétre megjelenő antológia lapjaiból a kötet bemutatójának alkalmából rendezünk kiállítást. Az antológia szerkesztője: Vass Tibor. A kiállítás kurátora: Urbán Tibor képzőművész.

***

A Spanyolnátha Tízeset projektjét a Nemzeti Kulturális Alap, Tízeset és TízEst projektjét a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

 

Szórólap

 

Szórólap 

 

Plakát 

 

Plakát 

 

Cikk a Minap.hu-n

 

Fotóalbumok