Spanyolnátha művészeti folyóirat

Zsille Gábor

Elhunyt Kőrösi Zoltán

53 éves korában elhunyt Kőrösi Zoltán, folyóiratunk és a Spanyolnátha Könyvek szerzője.

„Évtizedekig dolgozott a Magyar Rádiónál, volt a Litera főszerkesztője, és tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Legutóbbi regénye, a Szívlekvár 2014-ben jelent meg. 1987-ben diplomázott az ELTE Bölcsészettudományi Karán Budapesten. Tizenhét évig dolgozott a Magyar Rádióban, először az irodalmi szerkesztőség vezetőjeként, majd a művészeti részleg főszerkesztőjeként. A rádiós évek alatt dramaturgként és szerkesztőként is dolgozott. Részt vett a Linda című tévéfilmsorozat második szériájának megírásában. Első novellája, a Hazafelé, 1992-ben jelent meg, amivel elnyerte a Magyar Napló című irodalmi hetilap Örkény István-novellapályázatát. Még ugyanebben az évben megjelent első kötete Felrombolás címmel, ezt azóta évente új művek követték.” (origo.hu) Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Kőrösi Zoltán a Spanyolnáthában »

Kőrösi Zoltántól lapunk főmunkatársa, Berka Attila búcsúzik.

Berka Attila

(Akkor most…)

Akkor most levegő.
Úgy leültem, amikor megtudtam, úgy leültem, hogy nem igaz. Tényleg nem, mert éppen fel se voltam állva egy ideje. Pedig ha éppen álltam volna, valószínűleg azt mondtam volna, huh, nekem most le kell ülnöm, talán egy szíverősítő is jöhetne. Igaz, ekkor mégiscsak fel kellett volna állnom, de az meg milyen egy ilyen roggyanás után.
Miközben mégis mintha menne tovább ugyanúgy szív meg tüdő. Kijönni a sokkból a teraszra egészségtelen légzőgyakorlattal, aztán tiszta edények meg ruhák elrakogatása, másra ugyanis éppen alkalmatlan vagyok.
A káromkodás például még nem beszéd.
Írni kell, ha alkalmatlan is vagyok rá.
Akkor most nagy levegő.
Bizony, hangsúlyokat kellene helyeznem, bizony, stílusra, tónusra, szerkezetre kellene figyelnem.
Kidomborítani ezt-azt. Hiszen lenne mit.
Hogy például az első kötetem fülszövegét te írtad. Elküldtem a kéziratot és a kérést. Természetesen vállaltad el, sőt te kértél tőlem türelmet, mondtad, szabadságodon vagy éppen. Két nap múlva megérkezett a fülszöveg.
Hogy például legutóbb az Íróválogatottban találkoztunk.
A Szentélyben, ugye.
Természetesen te voltál a csapatkapitány. Az egy természetesen jó csapat, egy jó világ, ahol te vagy a csapatkapitány.
Van erről fénykép is, csapatkép a zöld gyepen, ahogy kell.
Ahogy ez meg nem kellett volna. Szerintem.
Hogy ez a vége, ez merevedik ki, hogy utoljára az Íróválogatottban találkoztunk, a Szentélyben, természetesen te voltál a csapatkapitány, és az egy jó csapat, egy jó világ volt, ahol te vagy a csapatkapitány.

PDF